Gezondere en zachtere versie van de Lion

Wellicht heb je de gezondere snickerrepen al op mijn blog zien staan, dan weet je al dat ik bakken leuk vind. Gezondere versies maken van minder gezonde repen. En dan stiekem het liefst met chocolade, want oh ik ben zo’n chocolade liefhebber! Nu ging ik de uitdaging aan om de bekende lion chocolade reep na te maken. Best lastig, maar hij komt in de buurt en was hoe dan ook lekker, dus ik deel hem lekker met jullie. Met dit recept kun je ongeveer 7 à 8 repen maken. Dat hangt natuurlijk uiteindelijk af hoe dik je de repen snijdt. In ieder geval is het recept gebaseerd op één gevulde cakeblik.

Ik gebruikte dit keer hele lekkere dadels! Ze zijn van Tomoor International en komen uit Saoedi-Arabië. Op hun website vind je nog veel meer informatie over hen. Dadels zonder toegevoegde suikers, 100% natuurlijk, met 0% vet en premium kwaliteit. Ze zijn, echt waar, niet te vergelijken met de dadels uit de supermarkten hier in Nederland. De dadels van Tomoor zijn vele malen zachter, zó lekker! Zelfs de pit was echt super makkelijk te verwijderen. Ik had dit keer de Sukkary Rutab dadel en deze kan ik dus écht aanraden. Ik ben onwijs benieuwd naar de andere dadels die ze verkopen. Je kunt ze online bestellen via deze link.

Ingrediënten
  • 5 rijstwafels In mijn geval kwam dit uit op 35 gram.
  • 175 gram dadels Bij mij waren dit 18 dadels.
  • 2 eetlepels agave siroop
  • 100 gram pure chocolade
Bereiding

Allereerst maak je de rijstwafels klein in jouw keukenmachine. Pak een ruime kom waarin je zo meteen goed met je handen de ingrediënten kunt kneden. Vervolgens maak je jouw dadels pitvrij en maak je ze samen met de agave siroop tot een gladde massa in de keukenmachine. De gladde dadel massa kun je nu samen doen bij de kleine kruimels van je rijstwafels. Nu even lekker je handen wassen en je sieraden af, want nu mag je lekker gaan sneden. Probeer zo goed mogelijk de rijstwafels te verdelen in de kleffe massa van de dadels. Mocht de rijstwafels goed blijven plakken in de gehele massa, dan kun je het geheel nu als het goed is als een bal vast houden.

Pak nu een cakevorm en een bakvel. Het bakvel kun je nat maken en kreuken. Dit maakt het makkelijker om hem in jouw cakevorm te doen. Nu je cakevorm is bedekt met het bakpapier, kun je de bal dadel/rijstwafel gaan plat maken in deze vorm. Duw over de gehele onderkant van de cakevorm de massa uit. Zorg dat de hele cakevorm gevuld is en zet deze vorm een half uurtje in de koelkast. Tegen de tijd dat jouw cakevorm een half uur (of langer mag ook) in de koelkast heeft gestaan, kun je de chocolade au bain-marie of in de magnetron gaan opwarmen. Het is namelijk de bedoeling dat deze chocolade over jouw massa van dadels en rijstwafel in de cakevorm gegoten kan worden. Wanneer je de chocolade erover heen aan het gieten bent, zorg ervoor dat je overal ongeveer evenveel hebt gegoten.

Je cakevorm kan nu terug in de koelkast en jouw gezondere versie van de lion is klaar als de chocolade hard is geworden.

En, en, en? Vond je hem net zo lekker als ik? Genieten toch? En dat heb je dus helemaal zelf gemaakt. Je weet nu exact wat er in jouw reep zit. Eet ook nu niet te veel, te veel is nooit goed, maar geniet van die reep want het is de gezondere versie! Ik hoop dat je hem lekker vindt, ondanks ik denk dat er nog wel verbeteringen zijn, en ik denk dat ik al wel weet welke, dus deze komt nog eens terug maar dan verbeterd! Maar… wel met dezelfde overheerlijke dadels van Tomoor, jammie!

Liefs,

Madelon

Geen reactie's

Geef een reactie