Spiral Quiche

Wauw! Gisteren was ik jarig en ik heb dus écht een leuke verjaardag gehad én hele mooie cadeaus. Eentje daarvan was het nieuwe boek van Rens Kroes. Zij heeft een boek geschreven speciaal voor ieder bijzonder moment. Volgens haar moeten feesten en fijne moment gevierd worden. Daar ben ik het toevallig helemaal mee eens. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet gelijk gepaard te gaan met vette happen, soms ook lekker, maar het hoeft niet.

Met alle tijd van de wereld had ik zin om uitgebreid te koken voor mijn vriend en mijn ouders die avond. Dus…. waarom dan niet gelijk het nieuwe kookboek uitproberen? Na even goed bladeren en lezen, was ik nogal overtuigd door de Spiral Quiche. Wat een plaatje en met allemaal lekkere ingrediënten, dát wordt hem. Ik had wel gelijk het idee om hier nog iets bij te maken, alleen die quiche al hoofdgerecht vond ik een beetje ‘saai’, dus ik kon nóg een recept uit. Dat werden de zalmburgers. Overigens heb ik dus alleen de burger zelf gemaakt en er geen broodje omheen gemaakt/gegeten. Op diezelfde pagina stond de burger wel samen met een avocado dip en die stond een paar recepten verderop ook uitgelegd. Kassa! Drie mooie, leuke recepten voor het hoofdgerecht van deze avond.

Zo gezegd, ze begonnen, zo gedaan. Het recept van Rens Kroes uit haar nieuwe boek deel ik zo meteen hieronder in. Je moest onwijs veel groenten hebben, ik bleek uiteindelijk veel minder nodig te hebben, terwijl het recept eigenlijk uiteindelijk net zo goed eruitzag. Overigens vond Rens dat zelf ook, leuk! Ze had namelijk gereageerd op de foto op Instagram. Hieronder het recept met mijn bevindingen in cursief erbij geschreven.

Let op! Hieronder heb ik de ingrediënten verdeeld over de bodem, de saus en de vulling.

Ingrediënten bodem
  • 375 gram amandelmeel
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Snufje zeezout
  • ¼ theelepel gemalen peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 ml olijfolie
  • 1,5 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 200 ml water
Ingrediënten saus
  • 200 gram cashewnoten
  • 100 ml water
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 15 gram basilicumblaadjes
  • 40 gram zongedroogde tomaten, met zeezout
  • Zeezout en peper naar smaak
  • 1/2 citroen
Ingrediënten vulling
  • 2 courgettes. Ik had één gele en één groene, leuk voor de kleurverdeling!
  • 3 aubergines, liefst Chinese. Ik gebruikte er uiteindelijk maar eentje.
  • 3 grote wortelen, zo veel mogelijk kleuren als je kunt vinden. Ik gebruikte twee stuks.
Bereiding

Week de cashewnoten minimaal een uur in water. Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe alle droge ingredienten voor de bodem in een kom, knijp de teentjes knoflook erboven uit en doe vervolgens de olijfolie en 200 ml water erbij. Roer alles met een lepel goed door elkaar en kneed daarna even met de handen door. Laat 10 minuten staan.

Maak intussen de saus door de cashewnoten af te gieten en in de keukenmachine te malen tot een gladde massa. Voeg daarna 100 ml vers water, de olijfolie, zongedroogde tomaten, basilicum en zout en peper toe en knijp er de halve citroen boven uit. Mix tot een gladde massa.

Vet de quichevorm in en druk het deeg uit over de hele binnenkant van de vorm. Schep driekwart van de saus over de bodem. Schaaf vervolgens de courgettes, aubergines en wortelen in hele dunne lange plakken met de mandoline of dunschiller. Rol een plakje courgette op en zet rechtop in het midden van de taartbodem. Draai hieromheen een plakje wortel of aubergine en bouw zo de taart op tot de hele bodem gevuld is met een grote spiraal van groentelinten. Verdun de overgebleven saus met een beetje water en schenk over de vulling. Ik werkte overigens van buiten naar binnen, leek mij makkelijker en ging uiteindelijk dus ook goed!

Zet de taart 40 – 50 minuten in de voorverwarmde oven. Kijk af en toe even hoe het gaat. Zodra je in de wortel kan prikken, is alles gaar.

Oja, nog een kleine toevoeging! Het is heel erg machtig. We hadden maar net iets meer dan de helft op met vier volwassenen tijdens de maaltijd. De rest heb ik natuurlijk niet weggegooid, maar meegenomen als lunch tijdens werk. Dat was ook echt súper lekker. Mijn collega’s waren erg jaloers dat ik taart at tijdens de lunch, haha!

Ik ben benieuwd als je de taart ook hebt gemaakt, laat je het mij weten, en zien?

Liefs,

Madelon

Geen reactie's

Geef een reactie